Ghee sviestas

Esame gavusios ir klausimų apie ghee sviestą – ar tikrai jis sveikiau? Tad ar tikrai?

  • pirmąkart paminėtas 2000 metų prieš Kristų (na ne šių laikų naujovė ir išradimas);
  • ajurvedoje naudojamas ir gydyti žaizdas, bėrimus, taip pat kaip geras odos drėkintojas;
  • gaminamas iš paprasto sviesto išgarinant vandenį ir pieno riebalus;
  • gali būti kaitinamas aukštoje temperatūroje – tad ant jo drąsiai galima kepti;
  • gali padidinti gerojo cholesterolio kiekį kraujyje,
  • neturi laktozės ir kazeino – tad gali naudoti pienui netolerantiški žmonės:)
  • turi vitamino K2, todėl rekomenduojama nėščiosioms;
  • nedidelis tyrimas parodė, kad žmonės, vartojantys ghee sviestą, turėjo žemesnį blogojo cholesterolio kiekį, geresnę atmintį, rečiau sirgo kraujagyslių ligomis, netgi jiems greičiau gijo žaizdos.
  • turi butirinės/sviesto rūgšties, kuri yra labai gerai virškinimo traktui; ta pati rūgštis pasirodo naudinga ir imunitetui, o jos ghee turi daugiau nei paprastas sviestas;
  • turi 25% daugiau gerųjų riebalų rūgščių, todėl manoma, kad gali mažinti širdies ligų riziką;
  • turi 25% daugiau vitamino A;
  • beveik dvigubai daugiau vitamino D;
  • dūmo taškas – 232 C, kai sviesto – 176 C;
  • gerai virškinimo sistemai;
  • nereikia laikyti šaldytuve;
  • yra mineralų: kalcio, magnio, geležies, kalio, natrio.
Ghee sviestas

Mes ghee perkame, bet internete pilna receptų kaip jį pasigaminti iš paprasto sviesto:)