Kur gauti baltymų?

Taigi, šį mėnesį kalbėjome daug apie daržoves, bet lygiagrečiai išsirutuliojo labai įdomi tema (net visa diskusija!) apie baltymus. Ir tai yra žiauriai super – žiauriai. Nes labai dažnai tiesiog imam ir pamirštam tuos elementarius pagrindus – baltymus, angliavandenius ir riebalus. Arba pamirštam atnaujinti savo žinias (ir ne tiesiog atnaujinti, o kokybiškai, pasitikrinant patikimuose šaltiniuose). Juk niekas nestovi vietoje, viskas keičiasi. Ir kalbant apie mitybą, tai pokyčiai, ir tie mitybos standartai, ir tai kas yra gerai, kas negerai, yra didžiuliai. Net gal ne tai, kad patys pokyčiai didžiuliai, bet yra tiek visokiausių nuomonių, tiek visokiausių ‘ekspertų’, tiek daug informacijos, kad kartais sunku atsirinkti – o tai kaip čia dabar geriausia?

Ir tada atrodo, kad aaaaiiii, na kam man to reikia? Bet mes esame už tai, kad reikia domėtis, reikia stengtis, ir reikia keistis. Ir reikia tą daryti pamažu, motyvuotai, bet užtikrintai. Nes niekada nebus vienos tiesos ir vienos taisyklės. Vien jau dėl to, kad mes visi juk irgi esame tokie skirtingi! Ir žinai kas yra smagiausia? Kad naujausi mitybos tyrimai sako būtent tą patį – kad reikia žiūrėti nebe į skaičius, bet į konkretų žmogų 🙂

Augaliniai baltymai. Nuotrauka: Cottonbro

Tad, domimės, ieškom, atsirenkam, kritikuojam ir palaikom – bet tobulėjam ir augam! Ir kalbant apie baltymus, pastaruoju metu verda labai didžiulė diskusija – ar baltymai yra gerai, kuo skiriasi sintetiniai baltymai nuo natūralių, ar geresni augalinės ar gyvūninės kilmės baltymai, ar tikrai sportininkai negali be baltymų, ar ar ar… Ir gerai! Dar vadinasi yra daug klausimų, ir bus daug atsakymų 🙂 Beje, jei turi klausimų – būtinai rašyk mums, tikrai atsakysime 🙂

O šiame straipsnyje mes norime tau parodyti, kur galima rasti baltymų. Tiesiog. Paprastai ir lengvai. Ir ne vien dėl to, jog atsisakai mėsos. Bet ir valgant mėsą, mes tikrai tikime tuo, kad labai sveika paįvairinti savo baltymus, ir labai sveika per savaitę turėti bent kelias dienas be mėsos. Tad, kaip paįvairinti savo mitybą? Štai taip:

Ankštiniai produktai

Visų pirma – įtraukiant kuo daugiau ankštinių produktų. Kodėl? Dėl labai paprastos priežasties – baltymų 🙂 Patyrinėkime, kiek baltymų galima rasti įvairiuose ankštiniuose:

Lęšiai (1 puodelis) – 18 gr baltymų

Žaliosios sojų pupelės, arba edamame pupelės (1 puodelis) – 17 gr baltymų

Japoninės pupuolės, arba adzuki pupuolės (1 puodelis) – 17 gr baltymų

Pupelės, įvairių rūšių (1 puodelis) – 15 gr baltymų

Avinžirniai (1 puodelis) – 15 gr baltymų

Žirneliai (1 puodelis) – 9 gr baltymų

Kruopos

Tada, papildant savo valgiaraštį kruopomis, vėl gi dėl tos pačios priežasties. O kiek kruopose yra baltymų? Tuoj tyrinėjam:

Seitanas (tai net ne pats grūdas, o iš grūdo baltymo pagamintas mėsos pakaitalas. Bet kadangi iš grūdo – užskaitom). Tai va, 85 gramai seitano turi 21 gr baltymo! Žiūrim, toliau 🙂

Grikiai (1 puodelis) – 21 gr baltymo

Bulguras (1 puodelis) – 13 gr baltymo

Kviečių gemalai (1 puodelis) – 12 gr baltymo

Amarantas (1 puodelis) – 9 gr baltymo

Bolivinė balanda (1 puodelis) – 8 gr baltymo

Avižos (1 puodelis) – 6 gr baltymo

Soros (1 puodelis) – 6 gr baltymo

Miežiai (1 puodelis) – 5 gr baltymo

Riešutai

Kas dar? Oooo taip, mūsų mėgstamiausi užkandžiai – riešutai! Nes tinka prie visko, su viskuo, ir visada 🙂 Tai kas ten tokio ypatingo ir baltyminio yra riešutuose? O gi štai kas:

Žemės riešutai (1 puodelis) – 36 gr baltymų

Migdolai (1 puodelis) – 32 gr baltymų

Anakardžiai (1 puodelis) – 20 gr baltymų

Bertoletijų, arba braziliški riešutai (1 puodelis) – 20 gr baltymų

O riešutams į kompaniją visada atskuba sėklos! Taip ir šįkart 🙂 Puikus derinys, ir puikus baltymų šaltinis:

Kanapių sėklos (1 puodelis) – 57 gr baltymų

Chia sėklos (1 puodelis) – 40 gr baltymų

Moliūgų sėklos (1 puodelis) – 32 gr baltymų

Saulėgrąžos ( puodelis) – 24 gr baltymų

Daržovės

Ir žinoma, niekaip negalime be mūsų šio mėnesio top’o -nuostabiųjų daržovių! Kaip gi be jų, ar ne? 🙂 Mes iš tikro manome, kad daržovės yra nuvertintos, per mažai mylimos ir jau tikrai per mažai valgomos. Tad mes visomis keturiomis už jas, ir kaip mūsų Sandrija sako, su kiekviena valgio porcija tiesiog privalome gauti ir daržovių! Nes jose, be gausybės mineralų ir vitaminų, dar ir baltymų randi:

Špinatai (1 puodelis) – 5 gr baltymų

Kukurūzai (1 puodelis) – 5 gr baltymų

Kalafijoras (1 puodelis) – 5 gr baltymų

Brokolis (1 puodelis) – 4 gr baltymų

Grybai (1 puodelis) – 4 gr baltymų

Bulvės (1 puodelis) – 3 gr baltymų

Ir jau tikrai tikime, kad žinai apie graikišką jogurtą, kiaušinius ir kitus mums pakankamai įprastus produktus, kurie turi baltymų. O šįkart mes siekėme paskatinti tave paįvairinti savo maistą. Kasdien 🙂 Nes tikrai skanu, įdomu ir verta!